Veniturile operaționale ale grupului Autonom au crescut cu 7,6% în primele șase luni ale anului în pofida scăderii cu 27% a închirierilor pe termen scurt

Veniturile operaționale ale grupului Autonom au crescut cu 7,6% în primele șase luni ale anului în pofida scăderii cu 27% a închirierilor pe termen scurt

Veniturile operaționale ale grupului Autonom au crescut cu 7,6% în primele șase luni ale anului în pofida scăderii cu 27% a închirierilor pe termen scurt

București,  2 Octombrie 2020 – Autonom Services SA, companie antreprenorială românească și furnizor integrat de servicii de mobilitate și finanțare, a înregistrat în prima jumătate a anului 2020 venituri consolidate de aproximativ 147,5 milioane lei. În ciuda perioadei provocatoare, cauzată de pandemia de coronavirus în România, Autonom a reușit să încheie perioada cu un profit net consolidat de 4,1 milioane lei, dovedind astfel sănătatea business-ului. 

Iată pe scurt, rezultatele primului semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut:

  • Creștere a veniturilor operaționale de 7.6% la 147.354.268 lei; 
  • Creștere a activelor cu 20.9% la 665.272.069 lei;
  • Gestiune financiară extrem de prudentă – lichidități de 94.181.879 lei;
  • Scădere a veniturilor diviziei de Rent a Car de 27.1% la 21.657.931 lei; 
  • Scădere a profitului consolidat cu -74% la 4.150.739 lei.

“Analizând rezultatele primelor 6 luni ale acestui an, putem spune că deciziile luate au fost cele potrivite pentru a păstra lichiditatea si viabilitatea companiei în contextul dat. Rezultatele primului semestru, o perioadă atât de atipică și neașteptată, ne arată încă o dată că modul de organizare al Autonom este anti-fragil în contexte volatile și ne dau încredere că vom încheia anul 2020 profitabili, cu un cash-flow pozitiv și pregătiți pentru a beneficia de oportunitățile care vor apărea în semestrul 2 și în anul următor” a declarat Dan Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom. 

Rezultatele consolidate ale Autonom Services includ performanța a două linii de afaceri majore – leasing operațional și închiriere pe termen scurt (rent a car), precum și a altor servicii suplimentare oferite de Autonom, inclusiv vânzarea de mașini rulate. Veniturile diviziei de leasing operațional, principala linie de business a Autonom, au crescut în perioada analizată cu 5%, generând o cifră de afaceri de  84,021,846 lei, cu o pondere de 57% în veniturile totale ale companiei. Creșterea cu 5% a veniturilor operațiunilor de leasing operațional, precum și creșterea cu 74% a vânzărilor de mașini rulate au ajutat Grupul să modifice efectul negativ generat de răspândirea corona virusului  asupra afacerii Autonom Rent a Car, linie ce a înregistrat o scădere de 27% a veniturilor.

“Încă o dată, modelul de organizare și funcționare al Autonom, bazat pe sustenabilitate, agilitate și decizii descentralizate, ne-a permis să acționăm rapid pentru a asigura protejarea colegilor, a clienților și a activelor companiei. Autonomia echipelor de a găsi și implementa soluții rapide, precum și comunicarea transparentă, au ținut echipa implicată și unită în față provocărilor din această perioadă. Suntem mândri de echipa Autonom și mulțumiți de performanța înregistrată în prima jumătate a acestui an, în condițiile date” a spus Marius Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom. 

În primele șase luni ale anului 2020, divizia de leasing operațional a livrat 775 de mașini noi și a adăugat în portofoliul său 76 de clienți. Au fost începute parteneriate importante cu companii din domeniul medical, distribuție, mobilitate urbană și telecom.  

O dată cu declararea pandemiei, toate echipele Autonom au fost implicate pentru găsi modalități de optimizare a costurilor. Au fost începute programe de redimensionare a cheltuielilor cu flota auto, de personal și a cheltuielilor administrative.

Per total, lichiditățile consolidate ale Grupului au crescut de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2020 cu 4,803,744 lei, încheind astfel semestrul cu rezerve importante pentru a asigura desfășurarea activității în perioada următoare. 

În decembrie 2019, Autonom Services a listat obligațiuni în valoare de 20 de milioane de euro pe Piața Principală a Bursei de Valori București. În Iunie 2020, Fitch Ratings, una dintre top trei agenții de rating la nivel mondial, a acordat companiei ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+”.

Ultimele articole