Studiu Dendrio și Amazon Web Services: implementarea de soluții Cloud este în continuare privită cu scepticism de către companiile din România
București, 28 iulie 2021 – Dendrio, companie antreprenorială românească specializată în integrarea soluțiilor IT&C, parte a Bittnet Group și Amazon Web Services (AWS), cea mai mare și cuprinzătoare platformă Cloud la nivel mondial, au realizat un studiu despre adopția soluțiilor Cloud în companiile românești. Obiectivul cercetării realizate a fost de a înțelege nivelul de adopție a tehnologiilor de tip Cloud în cadrul companiilor din România, ce tip de Cloud folosesc acestea, care sunt provocările întâlnite în utilizarea Cloud-ului, ce mecanisme de reducere a costurilor folosesc sau care este bugetul dedicat dezvoltării angajaților care utilizează noile tehnologii.
„Conform statisticilor Eurostat, România se află pe ultimele locuri în UE în clasamentul gradului de digitalizare, iar în ceea ce privește rata de adopție a serviciilor Cloud, în 2020, doar 16% dintre companii aveau implementate astfel de servicii. Companiile românești sunt încă sceptice în adoptarea acestor tehnologii, deși acestea le pot furniza un adevărat avantaj competitiv. Pandemia a adus companiile în situația în care au început să simtă nevoia de digitalizare în contextul muncii și al proceselor realizate de la distanță. Astfel, organizațiile care utilizează astfel de servicii pot supraviețui mai bine în condiții de stres, deoarece pot lucra de oriunde și oricând, pot lansa mai rapid produse noi pe piață, pot oferi servicii mai inteligente și cu costuri de operare semnificativ reduse prin utilizarea automatizărilor și a inteligenței artificiale și se pot proteja mai bine împotriva atacurilor cibernetice. Prin studiul realizat împreună cu partenerii noștri de la AWS ne-am dorit să înțelegem care sunt provocările și obiecțiile ce determină companiile locale să evite implementarea soluțiilor de Cloud,” a declarat Cristian Herghelegiu, CEO Dendrio Solutions și VP of Technology în cadrul Bittnet Group.
Studiul a relevat că deși companiile au început în ultimii ani să descopere avantajele oferite de Cloud, rata de adopție rămâne în continuare scăzută, 73% dintre companiile intervievate au declarat că nu au un departament dedicat în propria companie. Acest lucru poate fi influențat atât de mărimea organizației sau de nevoile pe parte de Cloud în raport cu serviciile oferite de furnizorul extern. Totodată, reticența românilor în adoptarea soluțiilor de tip Cloud este legată în special de lipsa resurselor interne, precum și de posibile probleme în menținerea siguranței datelor.
În ceea ce privește mărimea departamentului de Cloud, 97% dintre companii au o echipă formată din 1-5 persoane, în timp ce 3% au peste 5 persoane. Externalizarea serviciilor Cloud înseamnă în majoritatea cazurilor și o scădere a nevoii de resurse alocate în această zonă a departamentului IT. O echipă specializată poate însemna chiar și o persoană care menține legătura cu furnizorul, solicită anumite servicii sau poate transmite sesizări. În funcție de serviciile Cloud contractate, unele activități pot rămâne în grija departamentului intern de IT, aspect ce este discutat în momentul externalizării.
În cazul companiilor care nu au un departament de Cloud, 60% au declarat că nu utilizează servicii Cloud, 33% au externalizat sau urmează să externalizeze acest serviciu, iar 7% dintre respondenți au deja în plan recrutarea de specialiști în acest domeniu. Rolul unui astfel de specialist este unul complex și ține de aspecte precum administrarea aplicațiilor, migrarea datelor, optimizarea costurilor sau securizarea accesului în aplicații.
În privința tipurilor de servicii de Cloud utilizate, pentru Cloud Public, Amazon Web Services, Microsoft Azure și Google Cloud se află în topul preferințelor respondenților, în timp ce Oracle Infrastructure Cloud, IBM Public CLoud și Alibaba Cloud sunt aproape necunoscute publicului din România. 49% dintre companiile cu departament dedicat preferă serviciile hibrid de Cloud. Acestea presupun ca organizația să găzduiască pe serverele proprii aplicații și date esențiale, cele secundare fiind găzduite de furnizorul de Cloud.
Pentru serviciile de Cloud Privat, Amazon Web Services Outpost, Microsoft Azure Stack, VMware vSphere sunt cele mai cunoscute printre respondenții din România, în timp ce Google Anthos, Open Stack, Red Hat OpenShift, CloudStack, Bare-metal Cloud, Pivotal CloudFoundry sunt extrem de puțin cunoscute. Majoritatea companiilor continuă să își țină datele pe serverele proprii și nu apelează la servicii de Cloud Privat.
Pentru o bună parte dintre respondenți, planurile pentru 2021 privind folosirea serviciilor Cloud sunt legate de optimizarea costurilor, 71% indicând acest lucru. Externalizarea soluțiilor poate fi o soluție în acest sens, deoarece va duce la o scădere a bugetului alocat pe parte de resurse și infrastructură. De asemenea, 62% dintre persoanele intervievate au în plan testarea tehnologiei Cloud în propria companie și 78%, documentarea mai extinsă despre serviciile Cloud existente pe piață.
În ceea ce privește planurile de învățare și formare pentru membrii echipei IT, în cazul companiilor care nu utilizează Cloud, 78% nu au în vedere un astfel de plan în viitorul apropiat. Acest lucru poate însemna fie că pun accentul pe angajarea unor specialiști deja formați în domeniul Cloud, fie au în vedere externalizarea integrală a serviciilor de Cloud.
În companiile care utilizează Cloud și au în vedere un plan de învățare, 85% dintre respondenți au menționat că folosirea transferului de cunoștințe de la angajat la angajat este cea mai populară metodă de a învăța. Totodată, 76% dintre companii folosesc complementar și tutoriale, 59% folosesc platforme online de învățare, precum Udemy și 56% urmează cursuri oficiale de învățare precum cele oferite de Amazon Web Services. Din bugetul prevăzut pentru proiectele de Cloud, 35% dintre companiile care au un plan de învățare alocă 5% sau mai puțin pentru educarea și formarea angajaților.
În legătură cu cele mai importante trei riscuri pentru companiile care au în vedere un plan de învățare pentru membrii echipei IT, 23% văd securitatea cibernetică ca principala problemă, urmată de faptul că organizațiile se află în continuare într-un deficit de resurse de securitate și de personal capabil să răspundă în fața amenințărilor cibernetice. În contextul pandemiei și a muncii de la distanță, tot mai multe organizații au fost atacate sau sunt în pericol de a fi atacate cibernetic.
„În urma cercetării efectuate, interpretarea noastră generală este că există interes pentru dezvoltarea zonei Cloud, atât ca adopție cât și ca parte de creștere a angajaților. Având în vedere ponderea companiilor care deja investesc sau doresc să investească în acest domeniu, suntem încă la început de drum, scepticismul în rândul acestora este în continuare la nivel înalt, multe necunoscând încă avantajele pe care Cloud-ul le poate aduce în desfășurarea mai bună a activității lor. Pentru companiile IT, dar și pentru orice altă organizație care dorește să facă din tehnologiile moderne un avantaj competitiv, Cloud-ul reprezintă o resursă prețioasă, chiar dacă deocamdată prea puțin accesată în țara noastră,” a declarat Irina Mărgescu, Cloud Business Enabler la Dendrio.
Studiul „Dendrio & AWS – Adopția soluțiilor Cloud în companiile românești” a fost realizat în perioada iunie-iulie 2021, culegerea datelor fiind efectuată de Mercury Research. Au fost intervievați 152 de respondenți din companii prezente în 38 de județe ale României, care activează într-o varietate de industrii și au diferite dimensiuni, începând de la 0-50 și până la peste 500 de angajați. Marea majoritate a companiilor, 35, activează în domeniul comerțului, 28 în producție, 27 în servicii și 20 în construcții. În ceea ce privește cifra de afaceri, cele mai multe dintre acestea, 37%, au avut venituri cuprinse între 1 și 4,9 milioane de lei în anul 2020, 23% între 10-49 milioane de lei, 17% între 5-9,9 milioane de lei, 12% sub 1 milion de lei, 6% între 50 și 100 milioane de lei și 5% peste 100 milioane de lei. Dintre persoanele intervievate, 52% sunt CEO, administratori, antreprenori sau fondatori, 38% ocupă funcții precum CFO, Director financiar sau Director operațiuni, în timp ce 10% au poziția de CTO, CIO, IT Manager, Director departament IT, Responsabil IT.
Studiul integral poate fi consultat la următorul link: https://hubs.li/H0SGg4J0.
###
Despre Dendrio
Dendrio reprezintă reuniunea a trei companii cunoscute pe piața din România: Bittnet, Gecad Net și Crescendo. Dendrio a moștenit valorile, competențele, portofoliile și echipele unora dintre cei mai cunoscuți integratori de pe piața IT din România și dezvoltă mai departe business-ul de integrare din poziția de Secured Hybrid Multi-Cloud Integrator. Dendrio face parte din Bittnet Group, un grup de companii listat la Bursa de Valori București din 2015, sub simbolul BNET.