Studiu Bittnet Training – Impactul COVID-19 asupra proceselor de învățare și dezvoltare personală

Studiu Bittnet Training – Impactul COVID-19 asupra proceselor de învățare și dezvoltare personală

Studiu Bittnet Training: pe măsură ce companiile se adaptează la noua realitate, 93% solicită cursuri online de management la distanță, 84% de leadership în criză, iar 62% vor renunța la webinarii post criză

București, 7 mai 2020 – Bittnet Training, lider pe piața de training IT din România, și Equatorial împreună cu partenerii lor, au realizat un studiu despre impactul COVID-19 asupra proceselor de învățare și dezvoltare personală ale angajaților din cadrul companiilor locale și multinaționale cu sediul în România. Scopul studiului a fost de a evalua impactul coronavirusului asupra mediului de afaceri românesc, de a înțelege modul în care departamentele de resurse umane și-au adaptat procesele de învățare și dezvoltare personală ale angajaților și de a afla care sunt cele mai căutate abilități ale unui angajat în vremuri de pandemie și izolare socială.

Studiul a relevat că această criză generată de focarul COVID-19 a afectat negativ trei sferturi dintre respondenți, aproximativ 77%. Pentru 18% dintre companii această criză nu a avut niciun impact, activitatea continuând în condiții normale, în timp ce 5% au declarat că criză a avut chiar un impact pozitiv asupra activității lor. Companiile care au rămas neafectate sau afectate in mod pozitiv provin în principal din domenii ca educație, IT&C, HR și recrutare, servicii și utilități, finanțe-contabilitate, management și consultanță.

Majoritatea respondenților se confruntă cu provocări legate de menținerea proceselor de training și dezvoltare a angajaților, întrucât 50% dintre respondenți au declarat că au avut sau vor avea bugetele pentru programele de training înghețate pe toată durata crizei. 31% dintre respondenți au susținut că aceste programe nu sunt o prioritate pentru management, în timp ce 23% s-au confruntat cu reticența angajaților față de programele de training online sau live-virtual. Cu toate acestea, doar 26,5% dintre companii au oprit complet programele de training ale angajaților, 47%, continuă cursurile iar restul respondenților au decis să amâne aceste activități pentru a doua jumătate a anului 2020.

„Criza actuală dovedește cât de important este să învățăm să folosim tehnologia, pentru a fi mai productivi, mai conectați, mai creativi și mai inteligenți. Franklin spunea că investiția în cunoaștere furnizează cea mai mare dobândă dar la noi prea multe companii eșuează în a construi proiecte de învățare continuă în rândul populației active. Doar 7% dintre români au fost implicați într-un asemenea proces în 2018. De 6 ori mai puțini decât cehii, polonezii sau ungurii și de 8 ori mai puțini decât belgienii, germanii sau suedezii. Această stare de fapt nu mai poate continua. Împreună cu colegii mei din Bittnet Education vom lansa până la finalul acestui trimestru cel mai mare proiect național de educație digitală și reconversie profesională din România. Invităm mediul public și privat să ni se alăture în acest demers, pentru că țara nu-și mai permite «să ne vrea proști»” a declarat Dan Berteanu, CEO Bittnet Training și VP of Education în cadrul Bittnet Group.

În ceea ce privește abilitățile de muncă la distanță, cele mai căutate programe de training sunt cursurile de management la distanță (conform a 93% dintre respondenți) urmate de abilitățile de lucru la distanță (89%), leadership în criză (84%) și programele de re-skilling și up-skilling (67%). Recrutarea și onboarding-ul au fost considerate cele mai puțin importante, în conformitate cu semnalele de pe piață  potrivit cărora companiile și-au oprit temporar activitățile de recrutare.

„COVID-19 a modificat complet cererea pentru training educațional, deoarece majoritatea companiilor și-au îndreptat atenția către management și angajați, pentru a se asigura că aceștia se vor adapta și chiar excela în această perioadă de criză. Pe de altă parte, cererea tot mai mare pentru cursuri de perfecționare și recalificare profesională indică faptul că multe companii sunt determinate să își păstreze personalul actual, sub condiția ca acesta să învețe noi competențe”, a menționat Dan Berteanu.

În ceea ce privește evaluarea eficienței programelor de training live virtual, 58% dintre companii consideră mediul virtual mai puțin eficient pentru echipele lor iar 34% sunt de părere că acesta oferă o experiență similară. Spre comparație, mai puțin de 9% găsesc mediul virtual mai performant spre deosebire de clasele live. Absența interacțiunii sociale față în față este principalul motiv pentru care preferă învățarea clasică, în sala de curs, în locul celei virtuale.

„Nu este de mirare că unele companii pun sub semnul întrebării eficiența trainingurilor online, deoarece majoritatea au fost nevoite să se adapteze mediului virtual într-o perioadă de timp extrem de scurtă. Ne așteptăm ca pe măsură ce transformarea digitală va progresa, mai mulți dintre noi vom îmbrățișa schimbarea și ne vom adapta la noua realitate într-o manieră cât mai structurată. Astfel, vom putea profita de tot ce ne oferă tehnologia, dar fără să sacrificăm aspectul social al acesteia. Acest lucru este vizibil mai ales în rezultatul studiului, care indică faptul că toate companiile doresc să mențină o parte din soluțiile și măsurile care au fost implementate pe durata stării de urgență”, a adăugat Dan Berteanu.

Perioada de izolare socială și modelul obligatoriu de „muncă de acasă” care a fost derulat în marea majoritate a companiilor din România a adus în schimb o rază de lumină asupra unor oportunități și soluții benefice, pe care companiile doresc să le implementeze chiar și după ce pandemia se va sfârși. Munca de la distanță nu va mai fi un beneficiu extra salarial și cel mai probabil, va deveni un nou mod de derulare a activității în multe companii, fiind a doua cea mai populară soluție ce va fi păstrată în rândul companiilor (68%). Extinderea și accelerarea competențelor digitale se află și ea în rândul acțiunilor preferate de respondenți pentru a fi păstrată după criză (61%). Deloc surprinzător, va scădea ponderea interesului pentru webinariile live virtual,  doar 38% dorind să le mențină post criză. Cererea pentru programele de e-learning (36%), dar și a trainingurilor despre folosirea instrumentelor de lucru la distanță (23%) se preconizează de asemenea că va scădea, întrucât majoritatea angajaților așteaptă cu nerăbdare reluarea activităților sociale în cadrul companiilor lor, inclusiv participarea la traininguri și experiențe de învățare în format live.

Bittnet Training a utilizat rezultatele studiului pentru a-și adapta portofoliul de cursuri, iar Equatorial le-a analizat în vederea dezvoltării unor proiecte de gamificare care pot ajuta angajații să-și însușească abilitățile digitale necesare pentru a se adapta mai bine la mediul de muncă aflat în schimbare. Studiul a fost realizat între 8 și 22 aprilie de Bittnet Training și Equatorial, în colaborare cu ANIS, HR Club, Revista Cariere, Revista HR Manager și Noosfera. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 128 de respondenți, companii cu sediul în România dintr-o varietate de industrii și de diferite dimensiuni, începând de la 0-50 și până la peste 2.000 de angajați. 18,75% dintre respondenți își desfășoară activitatea în domeniul educație și training, 13,28% în IT&C, 13,25% în industria de producție, 8,59% în industria auto și 7,81% în management și consultanță. Studiul integral poate fi consultat la următorul link. 

Despre Bittnet Training 

Bittnet Training este lider pe piața de training IT din România. Experții Bittnet Training concep programe de învățare dedicate, prin care dezvoltă roluri și competențe IT pentru specialiști care profesează deja în domeniul IT, precum și pentru cei care doresc o schimbare completă în carieră și aleg reconversia profesională pentru a-și începe călătoria în IT. Cu aproape 20 de ani de experiență și cea mai mare echipă de traineri din România, Bittnet Training a livrat până în prezent peste 50.000 de ore de training IT studenților și profesioniștilor IT din România, fie live sau online. Compania are în prezent unul dintre cele mai cuprinzătoare și actualizate curriculum-uri de training IT din regiunea CEE. Bittnet Training face parte din divizia de educație a grupului Bittnet, o companie listată la Bursa de Valori București din 2017 sub simbolul BNET.

Ultimele articole