Simtel Team raportează o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei și un profit net de 3 milioane de lei la nivel consolidat în primul semestru din 2022

Simtel Team raportează o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei și un profit net de 3 milioane de lei la nivel consolidat în primul semestru din 2022

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, raportează, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei în primul semestru din 2022 și un profit net de 3 milioane de lei. Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuție la cifra de afaceri, de 85%, telecomunicațiile au reprezentat 14%, în timp ce alte linii de business au contribuit cu 1%.

Creșterile înregistrate în prima jumătate a anului se raportează contextului în care ne aflăm. Creșterile de prețuri la energie au îndreptat tot mai multe companii către implementarea de soluții regenerabile, precum instalarea de panouri fotovoltaice. În primul semestru din 2022, am semnat 55 de noi contracte ce vizează instalarea de centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 31 MWh. 41 dintre aceste contracte au fost semnate în cel de-al doilea trimestru. În prima jumătate a anului, portofoliul de clienți s-a extins cu 44 de clienți noi din sectoare diversificate. De asemenea, în 2022, am schimbat modalitatea de facturare a unui proiect, în patru tranșe, pe măsură ce se implementează proiectul, și, prin urmare, nu se mai așteaptă finalizarea acestuia. Acest nou model de facturare va sprijini evitarea caracterului sezonier al încasărilor, în contextul în care, în 2021, aproximativ 40% din cifra de afaceri a fost facturată în perioada noiembrie-decembrie. Având în vedere că noua modalitate de facturare fost introdusă doar pentru contractele noi, va mai dura o perioadă până când vom înregistra o stabilizare a veniturilor între trimestre,” a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

La nivel individual, cifra de afaceri s-a ridicat la 35,4 milioane de lei în primul semestru din 2022, o creștere cu 91% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 1,7 milioane de lei, o majorare cu 129% față de primul semestru din 2021. Rezultatele din primele șase luni ale anului au fost determinate de performanța excelentă și continuă a liniei de business de energie regenerabilă, care a generat 85% din cifra de afaceri totală, o creștere a ponderii totale cu 6 pp. Prin urmare, această divizie, a contribuit cu aproximativ 29,9 milioane de lei la cifra de afaceri pentru prima jumătate a anului, comparativ cu 14,6 milioane de lei generate în primul semestru al anului trecut.

Telecomunicațiile au contribuit cu 14% la cifra de afaceri totală, și au generat venituri de aproximativ 5,1 milioane de lei în primele șase luni din 2022, față de 3,7 milioane de lei în primul semestru din 2021. În acest domeniu, în prima parte a anului, compania a implementat cu succes o soluție de alimentare electrică a unui amplasament de telecomunicații mobile din România, operat de Vodafone, împreună cu GenCell, un furnizor de top de soluții de energie electrică pe bază de hidrogen și amoniac. Acesta este proiect unicat in România, ce produce energie din hidrogen prin cracarea amoniacului lichid. Ponderea celorlalte linii de business a rămas nesemnificativă, reprezentând 1% din cifra de afaceri totală, în linie cu ponderea înregistrată și în primele șase luni din 2021.

De asemenea, în prezent, Simtel are contracte semnate cu 63 de clienți pentru o putere totală de 5MWp și care au contract de finanțare aprobată prin proiectul guvernamental Electric Up. Veniturile prognozate de companie cu privire la aceste contracte sunt de aproximativ 22,5 milioane de lei.

La finalul lunii iunie, Simtel Team a încheiat cu succes operațiunea de majorare a capitalului social, prin atragerea sumei de 12,8 milioane de lei. Fondurile vor fi utilizate în proporție de 50% pentru susținerea proiectelor aflate în derulare la nivelul celor trei linii de business ale companiei și a celor prognozate pentru 2022. Restul de 50% va fi alocat în mod egal pentru dezvoltarea de proiecte de stocare a energiei electrice în vederea echilibrării sistemului energetic național, finalizarea aplicației software de monitorizare a stațiilor pentru încărcarea mașinilor electrice, dezvoltarea de proiecte fotovoltaice proprii – achiziționare teren, dezvoltare proiect, construire, punere în funcțiune dar și investiții în R&D pentru dezvoltarea de roboți autonomi pentru logistică, prin compania Advanced Robotics, unde Simtel Team deține 51% din acțiuni. Pentru perioada următoare, conducerea Simtel urmărește să continue dezvoltarea companiei, inclusiv prin extinderea în afara țării.

Vrem să deschidem o filială în Republica Moldova, având deja contracte semnate ce reprezintă investiții de peste 500.000 de euro, iar țara, fiind în afara Uniunii Europene, are anumite particularități vamale pe care nu le putem acoperi din România, dar și deschiderea unei filiale în vestul Europei. Pentru anii următori, credem mult în domeniul stocării de energie, fie cu baterii Li-ion fie cu hidrogen, iar în acest sens dezvoltăm servicii și produse specifice,” a adăugat Iulian Nedea.

Având în vedere activitatea intensă din acest an, extinderea accelerată atât din punctul de vedere al clienților, cât și al proiectelor demarate sau aflate în etapa de pregătire, precum și solicitările tot mai ridicate pentru serviciile companiei, atât în domeniul energiei regenerabile, cât și în cel al telecomunicațiilor, conducerea Simtel Team menține bugetul pentru anul 2022, care vizează venituri operaționale de 103,7 milioane de lei, EBITDA de 14,9 milioane de lei și un profit net de 11,6 milioane de lei.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 213 milioane de lei.

____________________

Despre Simtel Team

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români – Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL și operează în 3 domenii de activitate – telecomunicații, energie regenerabilă și automatizări industriale. Simtel este specializată în furnizarea de servicii de integrare operatorilor de telecomunicații mobile, construirea și furnizarea de mentenanță a centralelor fotovoltaice, precum și automatizarea proceselor industriale. Compania a livrat cu succes proiecte în fiecare dintre aceste domenii clienților aflați atât în România, cât și în străinătate. Începând cu luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.

Ultimele articole