Promateris raportează creștere record de 62% a cifrei de afaceri și de 129% a EBITDA în 2021

Promateris raportează creștere record de 62% a cifrei de afaceri și de 129% a EBITDA în 2021

București, 28 februarie 2022 – Promateris (BVB: PPL), grup industrial român și lider în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, raportează o cifră de afaceri consolidată de 187.5 milioane de lei în 2021, în creștere cu 62% față de anul trecut. Grupul, care include și compania de distribuție Biodeck, a înregistrat EBITDA consolidat de peste 30 milioane de lei, cu 129% mai mult comparativ cu 2020. Totodată, compania a înregistrat un profit net de 18,7 milioane de lei, o majorare cu 405% față de 2020 și cu 286% față de 2019.

Grupul Promateris continuă creșterea accelerată din ultimii ani, încheind anul 2021 cu performanțe solide și înregistrează creșteri de două, chiar trei cifre, la toți indicatorii de performanță. Unul dintre indicatorii pe care am început recent să-i  urmărim, profitul net, a avut o creștere de 405% anul trecut. Profitul realizat constituie o sursă importantă de finanțare pentru planurile de dezvoltare ale societății. Planul nostru de investiții s-a demonstrat a fi unul ambițios și de succes, confirmând că atât modelul de business, cât și strategia noastră permit creșterea accelerată a companiilor din grup. Ne propunem să continuăm investițiile și avem planuri de dezvoltare regionale în privința ambalajelor compostabile, dar în același timp analizăm și alte tipuri de proiecte cu componentă verde,” Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Rezultatul consolidat a fost influențat pozitiv de operaționalizarea investițiilor desfășurate în 2021, precum dezvoltarea capacității de producție de ambalaje biodegradabile și compostabile, dar și eficientizările operaționale realizate la nivelul grupului. Linia de reciclare bioplastic a contribuit semnificativ la creșterea marjei, dar și la reducerea impactului de mediu. În 2021, Promateris a reciclat în proporție de 100% deșeurile industriale biodegradabile, reintroducându-le în producție.

Promateris a continuat să producă ambalaje biodegradabile și compostabile, consolidându-și portofoliul de clienți naționali și internaționali, conducând la rezultatele financiare solide înregistrate în 2021. Compania este în acest moment în top cinci producători de materiale compostabile din Europa și vizează dezvoltarea capacității actuale de producție pentru a își consolida poziția de lider regional. În 2021, Promateris a avut o creștere de 150% a exporturilor de ambalaje biodegradabile și compostabile, iar în 2022 intensificarea exporturilor va fi o prioritate pentru grup.

Promateris își propune să continue investițiile în dezvoltarea companiilor din grup, prin creșterea capacității de producție, dar și prin investiții în diversificarea portofoliului de produse. În vederea dezvoltării grupului, compania analizează oportunitatea unor proiecte de M&A pentru a susține  creșterea EBITDA pentru perioada 2023-2025. Obiectivul pentru anul 2025 este atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro.

Proiecte de dezvoltare din granturi nerambursabile

  • Proiectul Europa Verde. Tehnologii eficiente pentru producția de ambalaje inovative si sustenabile – În 2021, Promateris a finalizat proiectul de investiții de 2.5 milioane de euro în fabrica din Buftea, în vederea realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile. Investiția a fost co-finanțată prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România”. Promateris a câștigat un grant de 950.000 euro.
  • Proiectul Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based – în anul 2021, Promateris a început investițiile în dezvoltarea unei noi divizii, Bio Compounds, care are ca scop producția de materie primă provenită din surse parțial regenerabile, destinată realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile. Promateris își consolidează, astfel, poziția de lider regional, construind cea mai mare capacitate integrată de producție bio-based din Europa Centrala si de Est. Proiectul de investiții are o valoare de peste 1.65 milioane de euro. Promateris a câștigat un grant în valoare de 744.000 de euro, în cadrul procesului competitiv lansat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin mecanismele financiare SEE și Norvegian Grants 2014-2021, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România.”
  • Proiectul Electric UP – în noiembrie 2021, Promateris a câștigat un grant în valoare de 100.000 de euro, cu scopul instalării de panouri fotovoltaice la fabrica sa din Buftea. Acesta este primul pas al companiei în tranziția către utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producție.

***

Despre Promateris

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

 

 

Ultimele articole