Promateris începe procesul de divizare a activelor neesențiale și pregătește afacerea pentru noi investiții de dezvoltare

Promateris începe procesul de divizare a activelor neesențiale și pregătește afacerea pentru noi investiții de dezvoltare

București, 8 iulie 2021 – Promateris, grup industrial român și lider în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, începe procesul de divizare a companiei. Procesul are în vedere transferul activelor fără legătură cu  activitatea de bază, către o nouă entitate, Obor Development S.A.. Companiaestimează că procesul de divizare va fi finalizat până la sfârșitul anului.

Suntem bucuroși să anunțăm demararea procesului de divizare a societății, prin desprinderea în interesul acționarilor a activelor neesențiale pentru businessul nostru cheie. Promateris se va putea concentra de acum înainte doar pe acest sector în care ne propunem să devenim lider european, și anume ambalaje compostabile. Divizarea ne va ajuta să ne consolidăm imaginea de brand și poziția pe piețe. Căutăm în mod activ oportunități de dezvoltare și, odată cu finalizarea procesului de divizare, vom analiza cu atenție opțiunile disponibile pentru finanțarea următoarei etape de dezvoltare a companiei,a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Conducerea estimează investiții de 15 milioane de euro în următorii 5 ani în diversificarea activității și portofoliului de produse prin introducerea de noi linii de business conforme cu principiile Pactului Verde lansat de Uniunea Europeană.

Promateris este o companie fondată în 1957 la București, care, de mai bine de jumătate de secol, s-a specializat în ingineria chimică și prelucrarea materialelor plastice. În 2018, societatea a decis să realizeze trecerea către alternative mai ecologice, prin achiziționarea primului echipament pentru producerea de ambalaje compostabile. Între 2018 și 2021, compania a investit peste 10 milioane de euro în dezvoltarea liniei de producție a ambalajelor compostabile. Astăzi, Promateris este lider în Europa Centrala si de Est în producția de ambalaje regenerabile, compostabile și reciclabile.

Promateris a investit pe parcursul mai multor ani in diverse companii listate pe BVB si a ajuns, in 2020, să dețină o participație semnificativa la o altă companie, Professional Imo Partners S.A., al cărei activ principal este Veranda Mall. Aceste active financiare nu au fost însă niciodată legate de activitatea de bază a companiei, reprezentând o metodă de valorificare eficientă a disponibilităților bănești ale societății, iar cele două linii de activitate aveau direcții de dezvoltare distincte.

După finalizarea divizării, Promateris își va continua activitatea ca producător de ambalaje biodegradabile. Compania va rămâne listată pe piața principală a Bursei de Valori București și intenționează să mențină aceeași structură de acționariat. Noua companie, Obor Development S.A., va avea o structură a acționarilor similară cu cea existentă la nivelul Promateris, sub rezerva neexercitării de către acționari a dreptului de retragere ca urmare a divizării. Obor Development va fi o companie privată, nelistată.

Divizarea a fost aprobată în principiu în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Promateris din 4 februarie 2021, iar proiectul de divizare a fost aprobat de către Consiliul de Administrație al Promateris în data de 28 iunie 2021 și publicat în Monitorul Oficial si pe site-ul societății in data de 2 iulie 2021. Compania estimează că procesul de divizare va fi finalizat până la sfârșitul anului.

 

 

***

Despre Promateris

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri cabluri electrice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

 

 

 

Ultimele articole