Promateris finalizează o nouă rundă de investiții de 2,5 milioane de euro în linia de producție pentru ambalaje compostabile

Promateris finalizează o nouă rundă de investiții de 2,5 milioane de euro în linia de producție pentru ambalaje compostabile

București, 24 iunie 2021 – Promateris, grup industrial român și lider în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, anunță finalizarea investițiilor din cadrul proiectului Europa Verde, în fabrica din Buftea, în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Capitalul investit în dezvoltarea capacității de producție de ambalaje compostabile va contribui la creșterea cifrei de afaceri individuale a companiei cu 53% între 2019 și 2021. De asemenea, în urma implementării acestui proiect, au fost create 39 de noi locuri de muncă în Buftea, județul Ilfov. Investiția a fost cofinanțată prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România”, care au oferit un grant de 950.000 euro.

Ambiția noastră în ceea ce privește Promateris este de a deveni cel mai mare producător european de pungi bio-based compostabile, fiind totodată poziționați în prim-planul transformării verzi ce are loc la nivelul Uniunii Europene. Suntem încântați să anunțăm finalizarea primului  proiect de investiții dezvoltat cu Innovation Norway. Între 2018 și 2021, Promateris a investit peste 10 milioane de euro în ambalaje realizate din surse regenerabile și nu intenționăm să ne oprim aici. Obiectivul nostru este să investim încă 15 milioane de euro în următorii 5 ani în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE. Suntem motivați nu numai să ne dezvoltăm afacerea, dar, mai important, să continuăm să generăm un efect pozitiv asupra economiei locale, creând noi locuri de muncăși contribuind în același timp la decarbonizarea sectorului industrial românesc,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

În cadrul proiectului Europa Verde, Promateris a semnat un acord de parteneriat cu compania norvegiană BioBag, în vederea transferului de cunoștințe și a exportării produselor compostabile fabricate în România către Norvegiași țările scandinave. În afară de generarea unei creșteri a cifrei de afaceri de peste 9 milioane de euro între 2019 și 2021, proiectul implementat cu ajutorul Innovation Norway a sprijinit tranziția Promateris în vederea decarbonizării producției și a realizării de produse cu impact redus de carbon. În cadrul proiectului, a fost instalată o linie de reciclare a deșeurilor care a reciclat în primul an de la instalare 1.131 tone de deșeuri tehnologice. Prin urmare, începând cu 2021, Promateris reciclează 100% din deșeurile industriale pe care le generează. Mai mult, compania a redus în 2021 producția de polietilenă cu 99% față de anul 2018.

În primul trimestru al anului 2021, Promateris a obținut un al doilea grant de la Innovation Norway în valoare de 744.000 de euro prin aceeași linie de finanțare. Obiectivul proiectului este de a produce materia primă biodegradabilă și compostabilă, pe bază de amidon de porumb, în fabrica din Buftea. Produsele din amidon de porumb au un impact redus asupra mediului în comparație cu ambalajele din plastic și, în contextul Pactului Verde European, în prezent, există o cerere tot mai ridicată pentru astfel de produse. Odată ce proiectul este implementat, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

În primele trei luni ale anului 2021, grupul Promateris, care include și rezultatele companiei Biodeck, a atins o cifră de afaceri consolidată de 35 de milioane de lei, în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost în mare parte atribuită dezvoltării produselor bio-based și compostabile, dar și dezvoltării rețelei de clienți din România și din străinătate, care include cele mai mari lanțuri de supermarketuri. În consecință, Promateris are o EBITDA de 4,6 milioane de lei, în creștere cu 7% față de 2019. Compania vizează o cifră de afaceri de 250 de milioane de lei în 2025, cu o EBITDA prognozată de 35 de milioane de lei.

***

Despre Promateris

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri cabluri electrice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

 

Ultimele articole