Promateris anunță majorarea de capital social în vederea finanțării strategiei de creștere accelerată, dar și a activităților de M&A

Promateris anunță majorarea de capital social în vederea finanțării strategiei de creștere accelerată, dar și a activităților de M&A

București, 14 martie 2022 – Promateris (BVB: PPL), grup industrial român și lider în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, anunță intenția de majorare a capitalului social. Operațiunea a fost aprobată de Consiliul de Administrație al Promateris și este supusă aprobării acționarilor în Adunarea Generală a Acționarilor, care va avea loc în data de 18/19 aprilie 2022. Majorarea de capital propusă este menită să consolideze trendul de expansiune al Promateris.

Astăzi, Promateris se află într-o etapă unică de dezvoltare – suntem lider în regiunea Europei Centrale și de Est și ne dorim să continuăm consolidarea poziției de lider în producția de ambalaje cu amprentă redusă de carbon. Vom face acest lucru atât prin creșterea valorii adăugate pe produs, prin demersurile companiei de cercetare și dezvoltare, câtși prin dezvoltarea pe noi piețe. Am identificat o serie de oportunități de creștere în regiune și ne propunem să fim pregătiți pentru a răspunde cu agilitate oportunităților de achiziții de noi capacitați de producție în regiune prin M&A. Suntem in situația de a genera valoare pentru acționari prin livrarea de profituri consistente,  și de a aduce o schimbare reală în industria ambalajelor,” a declarat Tudor Georgescu, CEO al Promateris.

Majorarea capitalului social își propune să faciliteze oportunitățile de creștere organică și prin M&A, care vor contribui la accelerarea expansiunii și consolidarea poziției Promateris în această zonă geografică. Promateris urmărește să achiziționeze noi companii care să poată fi integrate în Grup pentru a diversifica portofoliul de produse și care vor fi capabile să genereze valoare adăugată ridicată, dar și să sprijine crearea de sinergii la nivelul grupului. Compania își propune să atragă până la 125 de milioane de lei prin operațiunea de majorare a capitalului.

Întrucât operațiunea de majorare a capitalului social este supusă identificării oportunităților de creștere organică si prin  M&A în regiune, activitățile legate de această operațiune sunt propuse a fi delegate Consiliului de Administrație, care va fi autorizat să efectueze operațiunea pe o perioadă de până la 3 ani.

În 2021, datorită investițiilor în echipamente de ultimă generație, Promateris a crescut capacitatea de producție în fabrica din Buftea cu 36% comparativ cu 2020. Prin urmare, compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 187,5 milioane de lei, în creștere cu 62% față de anul precedent. Grupul, care include compania de distribuție Biodeck, a înregistrat un EBITDA consolidat de peste 30 milioane de lei, cu 129% mai mult față de 2020. Totodată, compania a înregistrat un profit net de 18,7 milioane de lei, în creștere cu 405% față de 2020. Pentru 2022, Promateris estimează venituri de 236,1 milioane de lei, EBITDA de 36,2 milioane de lei și un profit net de 21,5 milioane de lei.

Pe lângă potențialele tranzacții de M&A de pe piața europeană, Promateris urmează să investească în continuare în dezvoltarea de noi produse cu valoare adăugată crescută, ce au la bază activitățile de R&D din cadrul companiei. Promateris va începe și producția de materie primă pe bază de amidon de porumb, adresată producției de ambalaje biodegradabile și compostabile. Odată cu lansarea acestei linii de business, Promateris va fi prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb dezvoltând o serie de rețete si proceduri proprii.

Promateris este o companie fondată în anul 1957, iar din 1997, compania este listată pe piața principală a Bursei de Valori București, având simbolul bursier PPL.

 

***

Despre Promateris

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

 

 

Ultimele articole