One United Properties își propune să realizeze un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei în 2023

One United Properties își propune să realizeze un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei în 2023

One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, propune Adunării Generale Anuale a Acționarilor din 25 aprilie 2023 ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri consolidate în 2023 de 1,43 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de rezultatul preliminar din 2022, și un profit brut consolidat de 622,1 milioane de lei, cu 12% mai mare decât rezultatul preliminar pentru 2022. Profitul net este estimat să ajungă la 530 ​​milioane de lei în 2023, în creștere cu 5% față de 2022, cu marja netă așteptată la 37%. Investițiile totale și costurile CAPEX pentru 2023, inclusiv achizițiile de terenuri și costurile de dezvoltare, sunt estimate la 1,16 miliarde de lei.

Deși estimările indică o creștere temperată a PIB-ului României în 2023, acesta va depăși totuși alte economii din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Regiunea București-Ilfov, care găzduiește aproape 3 milioane de locuitori, generează o treime din PIB-ul României și este considerată una dintre regiunile dezvoltate din Europa. În acest context, strategia One United Properties pentru 2023 și anii următori se va concentra în continuare pe București, care are un PIB pe cap de locuitor de 164% din media UE, mai mare decât orașe ca Viena sau Berlin, și se clasează printre primele 10 cele mai mari orașe din UE. În ciuda provocărilor din mediului economic, anticipăm că tot mai multe familii vor alege să-și îmbunătățească standardele de viață, investind în dezvoltările sigure, eficiente din punct de vedere energetic și durabile ale ONE, contribuind astfel la cererea crescută pe care am observat-o ​​în ultimii zece ani”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

Veniturile din vânzările de proprietăți rezidențiale sunt preconizate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, în creștere cu 31% față de rezultatul preliminar din 2022. Pentru 2023, echipa de vânzări a One United Properties are un portofoliu de 1.143 de unități rezidențiale disponibile în prezent pentru vânzare și pre-vânzare. În plus, pre-vânzarea pentru alte 1.167 de unități situate în primele faze ale One Lake District și One Lake Club va începe în prima jumătate a anului 2023, consolindând portofoliul companiei și asigurând oferta pentru segmentele mediu, mediu-superior și high-end. Pe baza cererii mari deja înregistrate, se estimează că cele mai multe vânzări în 2023 vor fi generate de următoarele dezvoltări: One Lake District, One Lake Club, One High District, One Floreasca Towers și One North Lofts.

Veniturile din chirii, care includ veniturile generate din diviziile office și retail, sunt estimate să ajungă la 164,2 milioane de lei în 2023, în creștere cu 114% față de rezultatul preliminar pentru 2022. Veniturile generate de One Cotroceni Park Faza 1, livrat în decembrie 2021 și estimat a fi închiriat în totalitate în acest an, vor contribui semnificativ la creșterea totalului veniturilor din chirii în 2023. De asemenea, este estimat că One Cotroceni Park Faza 2, livrat în T1 2023, va începe să genereze venituri în acest an. În plus, veniturile din chirii în 2023 vor include rezultatele produse de activele achiziționate în 2022: One Victoriei Plaza și Bucur Obor.

La 1 ianuarie 2023, portofoliul de birouri al One United Properties are o suprafață brută închiriabilă (GLA) de 138.000 mp. Împreună cu portofoliul de retail, incluzând în principal Bucur Obor și One Gallery, întregul portofoliul comercial al One United Properties are o suprafață brută închiriabilă de peste 180.000 mp.

Obiectivul nostru pentru 2023 este să ne menținem creșterea anuală a vânzărilor rezidențiale și, totodată, să creștem veniturile generate de segmentul comercial, care s-a extins cu 34.500 mp odată cu livrarea recentă a celei de-a doua faze a One Cotroceni Park. Deși nu vom atinge potențialul real al portofoliului nostru de birouri în 2023, veniturile generate de această divizie vor continua să crească trimestrial, în conformitate cu strategia noastră de IPO. În plus, anul acesta intenționăm să începem construcția la One Plaza Athénée, un nou hotel lifestyle de 5 stele în centrul Bucureștiului, marcând astfel expansiunea noastră pe segmentul proprietăților hoteliere”, a adăugat Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

One United Properties deține în prezent un portofoliu de terenuri de 106.000 mp, cu o suprafață construibilă supraterană de 435.000 mp. Toate aceste terenuri se află în prezent în faza de planificare. Grupul estimează că pe aceste terenuri vor fi construite peste 2.800 de apartamente și unități comerciale, în cadrul unor dezvoltări precum One City Club, One Herăstrău City și One Cotroceni Towers. În plus, aproape 65.000 mp de noi spații de birouri vor fi construite în fazele 3 și 4 ale One Cotroceni Park. One United Properties deține, de asemenea, aproximativ 40.000 mp de clădiri care vor fi restaurate, inclusiv obiective importante în strategia de regenerare urbană a companiei, precum One Plaza Athénée, One Downtown, One Gallery și One Athénée. În plus, planurile dezvoltatorului pentru viitoare achiziții de terenuri sunt însemnate.

One United Properties a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri consolidată de 1,2 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de 2021. Profitul brut a ajuns la 573,2 milioane de lei, în scădere cu 5% față de anul trecut, în timp ce rezultatul net a scăzut cu 1%, ajungând la 502,6 milioane de lei. Compania a încheiat anul 2022 cu o poziție de numerar puternică de 567 de milioane de lei, mai mare cu 12% față de începutul aceluiași an, datorită contribuției rezultate din majorarea de capital, care a adus companiei 253,7 milioane de lei în T3 2022, și în ciuda investițiilor continue și a plăților de dividende în valoare de 78,6 milioane de lei în 2022. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la 31 decembrie 2022, în timp ce raportul net de numerar a fost de 11%.

_______________________

ONE UNITED PROPERTIES (BVB: ONE) este principalul investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din București, România. One United Properties este o companie inovatoare dedicată accelerării adoptării practicilor de construcție pentru clădiri sigure, eficiente din punct de vedere energetic, durabile și sănătoase și a primit numeroase premii și recunoașteri pentru sustenabilitate și eficiență energetică. Compania este tranzacționată la Bursa de Valori București, iar acțiunile sale sunt incluse în mai mulți indici precum BET, ROTX, STOXX, FTSE Russell Global All-Cap și FTSE EPRA Nareit EMEA Emerging.

Ultimele articole