Morphosis Capital pregătește noi investiții în IMM-uri românești în 2021

Morphosis Capital pregătește noi investiții în IMM-uri românești în 2021

București, 25 februarie 2021 Morphosis Capital Fund I, un fond de private equity, rămâne în continuare alături de IMM-urile românești și are în vedere semnarea a două noi tranzacții în 2021. În ciuda unui context global dificil, în 2020 Morphosis a încheiat două tranzacții, preluând o participație majoritară în lanțul de clinici medicale specializat în imagistică și radiologie, Medima Health și o deținere minoritară în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Alături de investiția din 2019 în DocProcess, Morphosis are în prezent trei companii în portofoliu.

„Când am lansat Morphosis Capital în urmă cu doi ani, am avut viziunea clară de a ne asocia cu antreprenori ambițioși și de a le fi alături în călătoria acestora către excelență, aducând valoare adăugată. Această filozofie nu a fost niciodată mai relevantă ca în ​​2020, când contextul pandemiei de COVID-19 a adus provocări în aproape toate industriile. Ne onorează faptul să vedem că exact motivul pentru care am decis să intrăm în lumea finanțării prin private equity, este apreciat de fondatorii și antreprenorii cu care am încheiat parteneriate. În 2021, ambiția noastră este de a găsi și mai mulți antreprenori vizionari și împreună să avem un impact real nu numai asupra afacerilor lor, ci și asupra economiei românești per ansamblu,” a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner la Morphosis Capital.

În 2021, Morphosis are în plan finanțarea a două companii din domenii precum servicii medicale, tehnologie, producție sau servicii B2B prin investirea unei sume totale cuprinse între 10 și 20 de milioane de euro. În 2020, echipa Morphosis Capital a analizat propuneri de la peste 200 de companii ce căutau investiții, aspect ce a confirmat faptul că antreprenorii români sunt interesați să acceseze capital pentru creștere, în special finanțare de tip private equity.

Prima investiție a fondului, în septembrie 2019, a fost în compania de tehnologie DocProcess. Cu capitalul primit de la Morphosis, DocProcess și-a extins cu succes prezența în 2020 în Europa. În septembrie 2020, Morphosis a anunțat preluarea unui pachet majoritar în Medima Health. Infuzia de capital furnizată de Morphosis Capital va alimenta expansiunea Medima în România și dezvoltarea serviciilor de teleradiologie. În noiembrie 2020, Morphosis a preluat o participație minoritară în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Investiția fondului va fi utilizată pentru accelerarea expansiunii Clinicilor Dentare Dr. Leahu în România cu 20 de unități medicale noi în următorii cinci ani.

„Cu intrarea Morphosis Capital în acționariatul DocProcess am început o nouă fază de dezvoltare a companiei noastre, și în același timp am observat o transformare a modului în care inițiem și construim relații cu colaboratorii, partenerii și clienți noștri. Infuzia de capital, expertiza și suportul neobosit al echipei Morphosis ne-au oferit ocazia și răgazul de a gândi și de a pune în practică o organizație performantă. Deoarece Morphosis este membru activ al echipei DocProcess, considerăm că au adus contribuții importante în dezvoltarea strategiei de afaceri, marketing, stabilirea de noi contacte pentru parteneriate, vânzări și multe altele,” a declarat Liviu Apolozan, fondatorul DocProcess.

“Parteneriatul cu Morphosis Capital a dus viziunea noastră de business la un alt nivel. Cu un plan de afaceri care ne permite să oferim pacienților servicii de imagistică de înaltă calitate la unele dintre cele mai joase costuri de pe piață, vom putea contribui în mod activ la un comportament medical preventiv și la creșterea calității vieții pacienților noștri. Morphosis Capital are o înțelegere excepțională a afacerii medicale, iar acest lucru ne permite să îmbinăm valoarea socială, cu cea de business și dezvoltare,” a declarat Prof. Dr. Gheorghe Iana, coacționar și Director Medical la Medima Health.

“Am ales Morphosis Capital ca partener deoarece ne poate oferi susținerea necesară pentru dezvoltarea mai rapidă și mai eficientă a rețelei de clinici, ceea ce ne ajută să tratăm mai mulți pacienți în România. Însă, dincolo de faptul că am găsit un partener valoros de dialog în ceea ce privește procesele operaționale și strategia de business, Morphosis e un fond românesc, iar acest fapt contribuie la misiunea noastră de a îmbunătăți calitatea vieții din România,” a adăugat Ionuț Leahu, CEO și fondator, Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Cu un capital subscris de 50 de milioane de euro, Morphosis se așteaptă să investească integral capitalul din primul fond până la mijlocul anului 2022, prin urmare mai devreme față de calendarul stabilit inițial. Conducerea intenționează să investească cu Morphosis Capital Fund I în alte patru companii locale. Între anii 2024 și 2025, fondul anticipează inițierea procesului de exit prin listarea companiilor din portofoliu la bursă sau prin parteneriat cu fonduri regionale sau globale. Strategia de exit pentru fiecare companie de portofoliu va depinde de decizia luată împreună cu fondatorii.

Morphosis Capital investește între cinci și 10 milioane de euro pe tranzacție în IMM-uri scalabile din România cu potențial pentru extindere națională și internațională și cu EBITDA de minim jumătate de milion de euro. Strategia flexibilă de investiții a fondului permite fie preluarea de pachete minoritare fie majoritare, ce variază între 30% și 70%, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei companii. Conform filosofiei fondului «private equity with a human touch», un pilon esențial al politicii Morphosis Capital este ca, pe lângă accesul la capital, să formeze parteneriate cu companiile din portofoliu, pentru a aduce astfel o valoare reală în afacerile respective.

Fondul European de Investiții (FEI) prin Programul Operațional Regional, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, este investitorul principal în Fondul Morphosis Capital I. În afară de FEI, printre investitorii în Morphosis se mai numără și Banca Transilvania, investitori instituționali din Belgia și Orientul Mijlociu precum și antreprenori de succes din România și din străinătate.

###

Despre Morphosis Capital

Morphosis Capital este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești. Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional este investitorul principal al Morphosis Capital alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenorii internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși. Morphosis Capital investește între cinci și zece milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum bunuri de larg consum (FMCG), servicii medicale, tehnologie și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health și rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu. www.morphosiscapital.com

 

 

Ultimele articole