Holde Agri Invest raportează venituri de 59 milioane de lei în 2021, în creștere cu 46% și profit net de 7,3 milioane de lei

Holde Agri Invest raportează venituri de 59 milioane de lei în 2021, în creștere cu 46% și profit net de 7,3 milioane de lei
București, 25 februarie 2022 – Holde Agri Invest SA,  companie românească care exploatează terenuri agricole, în urma exploatării a 8.496 de ha în anul agricol 2021, raportează venituri consolidate de 59 milioane de lei în 2021, în creștere cu 46% față de anul 2020 și un profit net, conform IFRS, de 7,3 milioane de lei, o apreciere cu 38% comparativ cu anul anterior. Prin achizițiile realizate pe parcursul anului, compania exploatează în momentul de față o suprafață totală de aproape 10.000 de ha în cele trei nuclee – Roșiori, Frumușani și Videle. Pe lângă culturile convenționale, Holde a operat anul trecut 1.900 de hectare în regim ecologic.

Cu toate că pe parcursul anilor, agricultura vine la pachet cu o serie de provocări, iar Holde este o afacere agricolă în continuă creștere și expansiune, ceea ce pune o presiune suplimentară pe tot ce înseamnă organizația, anul 2021 a fost unul în care am făcut profit, și am reușit să avansăm cu toate proiectele pe care ni le-am propus. Prin urmare, am extins suprafața pe care o lucrăm, am pus în funcțiune primul nostru proiect de irigații, și suntem extrem de aproape de finalizarea extinderii silozului Călinești, care va fi complet funcțional pentru campania anului 2022. Totodată, avem și alte reușite de care suntem mândri, precum perfecționarea tehnicilor agricole, dotarea necesară în cadrul fermelor și investiții în Agri Tech. Echipa Holde este din ce în ce mai motivată și eficientă în implementarea obiectivelor pe care ni le-am asumat și prin urmare, se anunță o nouă perioadă intensă pentru noi, cu multe alte proiecte de dezvoltare. Unul dintre acestea îl reprezintă transferul acțiunilor HAI pe Piața Principală. În prezent, pregătirile pentru acest pas sunt în derulare și estimăm că transferul va avea loc anul acesta sau cel târziu în 2023,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În 2021, Holde a obținut 28.301 tone de culturi tehnice, dintre care 2.121 tone culturi ecologice de grâu, floarea-soarelui și mazăre, respectiv 26.180 tone culturi convenționale, de grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și soia. Comparativ cu anul agricol 2019-2020, totalul producției realizate de Holde a crescut cu 18%. Această evoluție a fost determinată, pe de o parte de optimizarea flotei mecanizate utilizate și a proceselor de producție implementate, iar pe de altă parte de factori meteorologici.

În cadrul grupului, ferma Frumușani a avut rezultate semnificative, iar fermele Roșiori și Videle au înregistrat rezultate satisfăcătoare, în mod special la recoltele de grâu și rapiță. Mediile pe grup la aceste culturi au fost de 6,6 tone la ha la grâu – cu un maxim de 8,6 tone la ha la soiurile Avenue și Cesario, respectiv de 3,7 tone la ha la rapiță – cu un maxim de 4,3 tone la ha la soiurile Architect și Invigor.

Pe parcursul anului trecut, compania a finalizat primul proiect de irigații pe o suprafață de 125 de ha în cadrul fermei Frumușani. Pentru anul 2022, Holde are deja în lucru extinderea acestui sistem cu încă 150 de ha, utilajele fiind deja comandate, iar procedura de autorizare a lucrărilor este în curs. Având la bază experiența proiectului de irigații pilot din cadrul fermei Frumușani, Holde are în plan să studieze posibilitatea de a derula proiecte de irigații și în celelalte nuclee, Roșiori și Videle în viitorul apropiat.

Tot în 2021, Holde a lucrat la extinderea silozului Călinești, iar după punerea în funcțiune a acestuia în perioada următoare, capacitatea de însilozare va crește la 15.000 de tone. Totodată, compania a continuat să utilizeze soluții de tip agri tech, prin continuarea colaborării cu Agrocity și Trimble. Totodată, Holde a investit în a doua parte a anului trecut într-o nouă companie de tehnologie în agricultură, Enten Systems, care a atras o rundă totală de finanțare de peste 1,5 milioane de lei, sumă la care au contribuit și alți investitori.

După extinderea silozului de la Călinești, în 2022, ne dorim să începem construcția pentru cel puțin încă un siloz de circa 10.000 de tone. În acest moment avem deja în curs de autorizare silozuri de 10.000 de tone pentru fermele Frumușani și Videle. Astfel, sperăm să construim cel puțin unul dintre cele două silozuri și să finalizăm anul cu o capacitate totală de cel puțin 25.000 tone. În ceea ce privește zona de agri tech, colaborarea de anul trecut cu Agrocity ne-a ajutat să controlăm și mai bine activitatea operațională, iar pentru 2022 avem în vedere implementarea de funcționalități noi care ne vor aduce și mai multă precizie și acuratețe în desfășurarea activităților. Anul acesta, pe lângă investițiile deja consacrate, precum achizițiile de ferme agricole, proiecte de irigații și capacități de stocare, ne propunem să atragem o finanțare sindicalizată de maximum 170 de milioane de lei. Structura finanțării ne va permite mai multă flexibilitate atât pentru a derula proiectele de investiții, cât și în ceea ce privește momentul la care vom valorifica produsele din stoc. Suntem încrezători că această finanțare va contribui direct la creșterea profitabilității activității Holde,” a declarat Iulian Cîrciumaru, Președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Compania își propune să continue utilizarea mecanismelor Bursei de Valori București pentru atragerea de capital suplimentar care să îi permită să dea curs diverselor oportunități de M&A. Totodată, capitalul atras va sprijini compania și în realizarea de investiții în proiecte de modernizare a activității operaționale acolo unde va fi necesar, inclusiv în soluții agri tech. Fondurile vor fi direcționate, în cea mai mare parte, ca și până acum, către extinderea suprafeței exploatate, dar și dotarea suplimentară a fermelor existente – irigații, silozuri și utilaje.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de aproape 115 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile HAI sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piața AeRO, în cadrul căruia compania deține cea mai mare pondere.

###

Despre Holde Agri Invest

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează aproximativ 10.000 de hectare de teren, organizate în trei nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași) și Videle (județul Teleorman). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI..

Ultimele articole