Holde Agri Invest raportează producție în creștere în 2023, un an fără precedent pentru agricultura din România

Holde Agri Invest raportează producție în creștere în 2023, un an fără precedent pentru agricultura din România

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează o producție de 56.500 de tone la nivelul anului 2023, în creștere cu 31% față de 2022, pe o suprafață totală operată de 13.725 de hectare, în creștere cu 11% comparativ cu anul precedent.

La nivel de rezultate financiare preliminare, în 2023, compania a înregistrat venituri totale de 97 milioane de lei, în scădere cu 18% comparativ cu 2022 și o pierdere netă de 28,5 milioane de lei.

Anul 2023 ne-a testat limitele și ne-a pus în fața unor provocări fără precedent care ne-au adus în situația de a avea primul an de la înființare în care raportăm pierdere contabilă. Motivele principale sunt legate de costurile de înființare a culturilor foarte mari, prețuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului, în contextul interferențelor din piață, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor rusești și subvențiilor acordate de alte țări, precum Ungaria și Polonia  Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute și adaptabilității echipei noastre, am reușit să înregistrăm o creștere notabilă a producției și să scădem semnificativ costurile indirecte per hectar. Prin urmare, suntem încrezători că sectorul agricol își va reveni în anii următori, cu susținerea statului sub presiunea agricultorilor, dar și prin alinierea prețurilor viitoare pentru cereale la costurile de producție”, a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În 2023, Holde a continuat extinderea suprafețelor lucrate. În această perioadă a fost finalizată achiziționarea unei noi ferme care a fost adăugată la nucleul Conțești, în suprafață de 980 de hectare. În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă și va ajuta compania să reducă și mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafață irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafața totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.

În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât și cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanță foarte bună în 2023, și pentru care compania primește din ce în ce mai multe solicitări.

În cadrul raportului financiar privind rezultatele preliminare pentru 2023, Holde a prezentat acționarilor strategia companiei, „HOLDE 2030”, prin care Holde urmărește transformarea companiei în ferma nr. 1 din România în domeniul agricol, până în anul 2030. Obiectivul principal al HOLDE 2030 este extinderea suprafeței de teren operate la 60.000 de hectare și are în vedere o serie de indicatori cheie pe care compania intenționează să-i atingă până la finalul acestui deceniu.

Acești indicatori se referă la atingerea unei cifre de afaceri de 90 de milioane de euro până în 2030, EBITDA de 28 de milioane de euro, precum și un profit net de 12 milioane de euro.

Pentru realizarea acestui obiectiv și implicit îndeplinirea indicatorilor cheie menționați, între anii 2024 și 2028, vor fi necesare contribuții suplimentare de capital în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, precum și extinderea facilităților de creditare/leasing. Aceste contribuții vor permite companiei să mențină un nivel de îndatorare de 1,5 ori, menținând astfel un echilibru între creșterea accelerată și sustenabilitatea financiară. Strategia HOLDE 2030 se bazează pe doi piloni principali: scalarea și accentul pus pe eficiență. Prin creșterea suprafeței de teren operată, Holde Agri Invest își va consolida poziția pe piață și va obține economii de scară semnificative. Totodată, printr-o atenție sporită acordată eficienței operaționale și tehnologice, ne propunem să optimizăm costurile și să creștem productivitatea pe fiecare hectar de teren”, a adăugat Liviu Zăgan.

Conform acestei strategii, conducerea preconizează că între anii 2029 și 2030, compania va avea la dispoziție o poziție de numerar de aproximativ 10 milioane de euro, care va permite Holde să aleagă între rambursarea datoriilor sau distribuirea de dividende către acționarii Holde. Această flexibilitate financiară este esențială pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a companiei și pentru a oferi valoare adăugată tuturor părților interesate.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Rezultatele financiare preliminare la nivel consolidat ale Holde Agri Invest sunt neauditate.

____________________

Despre Holde Agri Invest

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează peste 13.700 de hectare de teren, organizate în patru nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

Ultimele articole