Holde Agri Invest raportează o creștere de 157% a veniturilor în primele șase luni din 2022

Holde Agri Invest raportează o creștere de 157% a veniturilor în primele șase luni din 2022

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, raportează venituri de 38,2 milioane de lei în primul semestru din 2022, în creștere cu 157% față de aceeași perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului, compania a derulat investiții în valoare totală de 19,8 milioane de lei, finanțate din surse proprii și capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente și lărgirea suprafețelor exploatate. În primele șase luni din 2022, compania a exploatat o suprafață totală de 12.300 de hectare, o creștere cu 45%, din care 2.005 hectare au fost cultivate în regim ecologic.

În 2022, seceta a reprezentat încă o data una dintre principalele provocări pentru agricultura locală, o parte din terenurile Holde fiind afectate de aceasta. Însă, strategia noastră, care are la bază o structură de ferme împărțite pe mai multe zone geografice, și-a demonstrat beneficiile și a înclinat balanța în favoarea noastră, deoarece seceta nu a fost prezentă la nivelul întregii țări. Prin urmare, culturile de toamnă – grâu și rapiță au înregistrat o producție satisfăcătoare – 28.752 tone, o creștere cu 54% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, din care 1.453 tone a fost producția din culturi ecologice. În combinație cu prețurile din piață, venitul total obținut în urma acestor culturi a fost ușor peste așteptări. Comparativ cu randamentele la hectar obținute în anul agricol anterior, nucleele Roșiori, Frumușani și Videle au obținut rezultate marginal inferioare, în timp ce nucleul Conțești operat pentru prima dată în acest an a furnizat producții peste așteptări. Cu toate acestea, la nivel general, suntem încrezători că vom realiza profitul net vizat pentru anul acesta, de 8,8 milioane de lei, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În prima parte a anului, Holde a continuat să investească în extinderea suprafețelor exploatate, iar în luna aprilie a finalizat achiziționarea unei noi ferme în județul Dâmbovița, în comuna Conțești. Ferma cu o suprafață totală de 2.100 de ha de teren a devenit cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roșiori, Videle și Frumușani. De asemenea, în primele șase luni ale anului, compania a continuat procesul de investiții la nivelul tuturor celor patru nuclee, prin achiziționarea de utilaje de ultimă generație, extinderea sistemului de irigații la ferma Frumușani, de la 125 la 275 de ha, precum și prin mărirea capacității de depozitare de la Călinești, de la 10.000 la 15.000 de tone. În plus, în luna august a acestui an, Holde a demarat lucrările la cel de-al treilea siloz al companiei, în cadrul fermei Frumușani, care va avea o capacitate totală de 10.000 de tone.

În ceea ce privește activitatea în direcția sustenabilității, pe lângă cultivarea în regim ecologic, Holde a încheiat anul acesta parteneriate cu ferme de animale, în vederea colectării și compostării gunoiului de grajd. Un astfel de parteneriat este cel cu Toneli Holding, anunțat la finalul lunii iunie, ce vizează asigurarea unei agriculturi circulare care cuprinde atât producția de cereale, cât și fermele de creștere a păsărilor pentru ouă. În cadrul acestui parteneriat, Holde Agri Invest va furniza cereale către Toneli Holding, în timp ce producătorul de ouă de consum va furniza gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor sale. Pentru acest an, compania se așteaptă să utilizeze aproximativ 15 mii de tone de gunoi de grajd, pe o suprafață de circa 2.000 de ha. Obiectivul principal al Holde în această direcție este ca prin aplicarea de amendamente și adaosul de materie organică, să fie crescută fertilitatea solului în următorii ani.

Pe lângă activitatea operațională, în primul semestru din 2022, conducerea Holde a fost implicată și în pregătirea unei noi runde de majorare a capitalului social. Operațiunea s-a desfășurat în două etape, în perioada iunie-august, iar în urma acesteia au fost atrase aproximativ 21 de milioane de lei de la investitori.

Aproximativ 65% din fondurile atrase vor fi îndreptate spre extinderea suprafețelor cultivate, prin achiziția de ferme în județele în care Holde este deja prezentă, dar și în alte județe limitrofe, sau chiar în alte regiuni ale țării. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiții în modernizarea fermelor existente – utilaje, capacități de depozitare, sisteme de irigații, dar și investiții în proiecte agri-tech. Pentru achiziția de terenuri, Holde intenționează să combine finanțarea din fondurile atrase în urma majorării capitalului social cu împrumuturi bancare.

Încă de la înființarea Holde, în urmă cu patru ani, am trecut accelerat prin diverse etape de dezvoltare succesive, iar multe dintre acestea au avut loc chiar anul acesta. Astfel, acum, putem spune că începând cu 2022, Holde este o companie solidă, care deține resursele necesare să depășească obstacolele specifice domeniului în care activăm, precum și să implementeze cele mai dificile proiecte. În ceea ce privește provocările, acestea vor continua să existe, dar este important faptul că avem o echipă care știe să le gestioneze. Vom continua să ne dezvoltăm și suntem încrezători că fondurile atrase prin intermediul pieței de capital, precum și finanțările bancare vor contribui la creșterea semnificativă a profitabilității companiei. În ceea ce privește finanțarea bancară, ne așteptăm ca până la finalul anului să fie deja operațională finanțarea sindicalizată de aproximativ 164 milioane de lei, care ne va oferi flexibilitate în derularea proiectelor de investiții și nu numai,” a declarat Iulian Cîrciumaru, Președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

În ceea ce privește zona agri-tech, anul acesta, soluția Agrocity a continuat să sprijine compania în gestionarea în condiții optime a operațiunilor sale, în special datorită unor noi funcționalități care au adus mai multă precizie în desfășurarea activităților. De asemenea, au fost elaborate module care privesc lanțul de producție, precum și calendarul planului de fertilizare. La nivelul celeilalte companii din agri-tech în care Holde este implicată, Enten Systems, în 2022 au început să fie dezvoltate soluții și pentru cultura mare, compania aflându-se în proces de amplasare a unor echipamente specifice și pe parcele din fermele Holde.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de peste 120 milioane de lei.

____________________

Despre Holde Agri Invest

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează aproximativ 12.000 de hectare de teren, organizate în patru nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

Ultimele articole