Grup Șerban Holding raportează venituri de 530 milioane de lei în 2021, o creștere cu 50%

Grup Șerban Holding raportează venituri de 530 milioane de lei în 2021, o creștere cu 50%

Grup Șerban Holding (BVB: GSH), companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, a înregistrat în 2021, la nivel consolidat, venituri de 530,2 milioane de lei, o creștere cu 50% față de anul 2020, o cifră de afaceri de 481,6 milioane de lei, +55%, EBITDA de 54,2 milioane de lei, o majorare cu 3% și un profit net de 25,8 milioane de lei, o apreciere cu 7%.

Rezultatele înregistrate în 2021 confirmă viziunea noastră strategică asupra tuturor liniilor de business din cadrul Grup Șerban Holding. În cadrul activității vegetale am exploatat o suprafață totală de 10.089 hectare, dintre care peste 1.000 de ha irigate și am obținut o producție totală de 58.873 tone în echivalent cereale, dintre care 19.551 tone la porumb, 8.843 tone grâu, 8.598 tone orz de bere, 5.300 tone floarea soarelui high oleica. Pe parcursul anului am tranzacționat un volum de 257.707 tone cereale și plante oleaginoase, reușind să avem o utilizare eficientă a celor 133.000 tone spații de depozitare. În ceea ce privește produsele de panificație, volumele realizate pe total sortimente au depășit 5.000 tone, specialitățile cu multicereale având o pondere de 54,1%. Producția de pui a depășit 7.250 tone. Toate aceste rezultate validează, încă o dată, parteneriatele pe care le avem cu beneficiarii produselor realizate de către Grup Serban Holding: PepsiCo, Cargill, Agricola International, Lidl, Nutriva, Fermador,” a declarat Nicolae Șerban, Președintele Consiliului de Administrație al Grup Șerban Holding.

În ceea ce privește rezultatele pe linii de business, în cadrul producției vegetale și comerț, Grup Șerban a înregistrat o cifră de afaceri de 397 milioane de lei în 2021, o creștere cu 79% față de anul 2020 și o EBITDA de 37 milioane de lei. Principalele venituri au fost generate de culturile oleaginoase, floarea soarelui high oleica și rapiță sustenabilă. În cadrul fermei avicole, unde compania deține cinci ferme proprii în trei locații în județele Bacău și Vaslui, cu o capacitate de 880.000 de capete per serie, a fost înregistrată o cifră de afaceri de 63,7 milioane de lei, o creștere cu 27% comparativ cu anul 2020 și o EBITDA de 4,9 milioane de lei.

În linia de business axată pe panificație, patiserie și cofetărie, unde Grup Șerban deține o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 47,1 milioane de lei, o creștere cu 59% față de anul 2020. Această creștere a fost susținută de eficientizarea producției și majorarea volumelor comercializate prin intermediul lanțurilor de retail.

În 2022 vom continua proiectele de dezvoltare ale tuturor afacerilor din cadrul holdingului. Avem un proiect de legumicultură în Lunca Siretului unde investim într-un sistem de irigații care să acopere o suprafață totală de 3.000 de hectare până în 2025. În prezent, irigăm 1.000 de ha și estimăm că la finalul acestui an vom ajunge la 1.500 de ha. În cadrul proiectului, urmărim dezvoltarea legumicolă în rotație cu cultura mare, având un plan de culturi stabil format din cartofi, cereale și alte legume, inclusiv sfecla de zahăr, rezultând o suprafață de producție de 500 ha pe sectorul legume, ca prim pas, la finalul anului agricol 2021-2022. În acest sens, avem deja încheiate contracte pentru cartoful pentru industrializare cu PepsiCo și legume pentru procesare industrială cu Comtec. În plus, pe lângă investițiile planificate, avem în vedere și proiecte ce au ca finalitate creșterea suprafețelor cultivate, precum și a spațiilor de depozitare cereale,” a declarat Ovidiu Bucătare, Director Financiar al Grup Șerban Holding.

Pentru anul agricol 2021-2022, Grup Șerban are în vedere continuarea conversiei unei suprafețe de 6-7.000 de ha în sistem no-till (fără perturbare a solului prin procesare). Prin acest sistem, compania vizează creșterea suprafețelor de cultură mare în sistem fără lucrări de arătură, cu un cost redus al îngrășămintelor chimice, îmbunătățind calitatea solului, crescând veniturile operaționale, diminuând cheltuielile de exploatare cu un impact pozitiv asupra creșterii EBITDA.

Anul acesta, grupul va continua investițiile în eficientizarea activității în cadrul fermei avicole, având în derulare proiecte cu centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 400kWh. Odată puse în funcțiune, acestea vor asigura 21% din necesarul de energie electrică a fermelor de creștere a puilor. În plus, odată cu aprobarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene, Grup Șerban va demara un proces investițional de 4 milioane de euro, care va asigura dublarea capacităților de depozitare a legumelor, precum și procesarea și condiționarea acestora.

Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de peste 340 de milioane de lei.

____________________

Despre Grup Șerban Holding

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport. Misiunea grupului de firme Șerban Holding este aceea de a oferi partenerilor produse și servicii de calitate, de a crea un mediu unde angajații să își poată valorifica la maxim potențialul, și de a dezvolta un brand de încredere pentru România și nu numai.

Ultimele articole