Creștere de 10% a veniturilor operaționale pentru Autonom Services, într-un an dificil pentru industria de mobilitate

Creștere de 10% a veniturilor operaționale pentru Autonom Services, într-un an dificil pentru industria de mobilitate

București, 4 mai 2021 – Autonom Services SA, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, anunță venituri consolidate de 327 milioane de lei în 2020 și un profit net de 7,2 milioane lei. Într-un an marcat de provocările cauzate de pandemia globală, Grupul Autonom a reușit să crească veniturile operaționale consolidate cu 10% și să își întărească poziția financiară într-un an atât de dificil care a adus multiple provocări în piețele și sectoarele în care activează.

Anul 2021 este unul special pentru noi deoarece marchează 15 ani de la înființarea Autonom, o bornă importantă pentru o companie antreprenorială 100% românească și care a reușit să treacă cu brio prin două crize majore. În 2020, am depășit toate estimările, care preconizau scăderi semnificative pentru industriile de rent-a-car și leasing operațional la nivel global. Rezultatele obținute anul trecut, ne confirmă încă o dată că modelul de afaceri al Autonom este unul agil și sustenabil, construit să reziste șocurilor. Suntem încrezători că ne aflăm la momentul unui nou ciclu de creștere pentru Autonom și vom continua să investim în dezvoltarea și pregătirea grupului pentru economia viitorului,” a declarat Dan Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

În ciuda impactului negativ al pandemiei, Autonom a reușit să își crească cifra de afaceri aferentă diviziilor de leasing operațional (+7,5% față de anul 2019) și vânzări mașini rulate (+72,4%),  recuperând astfel scăderea veniturilor diviziei de rent-a-car (-28,9%). Prin urmare, Autonom a încheiat 2020 cu 171,3 milioane lei venituri generate din leasing operațional și servicii suplimentare, 46,8 milioane lei venituri din închirierea autovehiculelor și 79,4 milioane lei venituri din vânzarea autovehiculelor.

Alte reușite obținute în anul 2020, determinate de provocările perioadei includ obținerea unui grad mediu anual de închiriere a flotei de 69%, un rezultat bun, având în vedere impactul asupra industriei turismului local și internațional precum și creșterea indicatorului de satisfacție al clienților (Net Promoter Score) la 82% în 2020, față de 74% cât a fost înregistrat pentru anul 2019, într-o industrie în care media se află sub 30%. În plus, volumul de închirieri aferente segmentului de mașină de înlocuire decontată de asigurarea RCA, a înregistrat o creștere de 31%.

Elementele cheie care au ajutat compania să iasă din această criză întărită și mai pregătită pentru viitor au fost următoarele:

  • Politica de risc robustă, de tip „fortăreață financiară”, cu lichidități și solvabilitate ridicate, practicată constant încă din primii ani;
  • Furnizarea unor soluții moderne de mobilitate, integrate pe verticală, cu venituri preponderent recurente;
  • Diversitatea ridicată a clienților, companii și persoane fizice deopotrivă;
  • Organizarea Autonom ca o „echipă de echipe” autonome și implicate, care au permis o mobilizare foarte rapidă pentru adaptare la noul context.

Luând în considerare disponibilitățile importante de numerar de aproape 75 de milioane de lei, ne pregătim pentru o nouă perioadă de creștere pentru Grupul Autonom. Țintim un ritm de creștere cu două cifre a veniturilor și o profitabilitate mult mai bună decât în 2020, poate chiar și decât în 2019. Ne așteptăm ca piața din 2021 să fie similară cu cea din 2009, când afacerea Autonom a crescut semnificativ. Considerăm că modelul nostru de afaceri este unul sănătos și pregătit să continue să evalueze toate oportunitățile de creștere sustenabilă, atât organică cât și prin achiziții de companii compatibile cu modelul de business al companiei,” a adăugat Marius Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

Până în prezent, în 2021, Autonom a avut parte de creșteri pe toate liniile de business. Companiile  prezintă un interes major pentru investiții în servicii de leasing operațional, iar pe partea de rent-a-car, Autonom a înregistrat un grad istoric de închiriere. Prin urmare, conducerea Autonom se așteaptă la o creștere semnificativă a tuturor indicatorilor operaționali. Această evoluție va continua să fie stimulată de consolidarea poziției pe piețele în care Autonom activează, precum și testarea de produse și piețe noi.

De asemenea, compania analizează în mod activ potențiale achiziții de companii compatibile cu modelul de business al Autonom. O abordare similară a fost aplicată în cazul BT Operational Leasing, care începând cu ianuarie 2021 este complet integrată în structura Autonom Services. Prin această fuziune, Autonom a parcurs un pas important în dezvoltarea diviziei de leasing operațional a Grupului, prin creșterea portofoliului de clienți și a activelor deținute, și colaborarea strânsă cu cel mai puternic grup financiar local – Banca Transilvania. De asemenea, integrarea a accelerat dezvoltarea Autonom Services prin obținerea unor sinergii importante, financiare și operaționale.

 

 

###

Despre Autonom

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 44 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

Ultimele articole