Compania agricolă română Holde Agri Invest închide prima rundă de finanțare și atrage 5 milioane de euro de la investitori locali

Compania agricolă română Holde Agri Invest închide prima rundă de finanțare și atrage 5 milioane de euro de la investitori locali

București, 23 septembrie 2019 – Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, anunță că a închis cu succes prima rundă de finanțare și a atras 5 milioane de euro, atât de la investitori români renumiți cât și de la investitori instituționali. Banii strânși în timpul tranzacției vor fi folosiți pentru extinderea suprafeței agricole operate de societate, achiziționarea de utilaje agricole și dezvoltarea echipei. Printre investitorii care au participat la prima rundă de finanțare se numără oameni de afaceri români de renume, printre care: Alexandru Leonard Leca, Dan Manolescu, Daniela Nemoianu, Cristian Pop, Angelica Rapotan, Cristian Scafa, fonduri locale de investiții, Vertical Seven Group și Certinvest și companii precum Safe Adventure controlată de familia Badiu.

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA. La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu. După închiderea seriei A, Holde Agri Invest SA are 25 acționari. Vertical Seven Group rămâne cel mai mare acționar al Holde, cu o participație de 25%, în timp ce acționarii rămași au participații între 9% și 0,1% în afacere. Modelul de afaceri prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Holde oferă o structură de organizare nouă pe piața agricolă din România, unde fermele individuale sunt reunite în cadrul unei societăți de tip holding, Holde Agri Invest SA, al cărei administrator unic este compania de management Holde Agri Management SRL. Compania de management este guvernată de către un Consiliu de Administrație, format din Robert Maxim, în calitate de Președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de Membri. Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

În prezent, Holde Agri Invest operează terenuri agricole ce însumează o suprafață totală de 2.800 de hectare, în apropierea orașului Roșiorii de Vede, județul Teleorman, cultivate în principal în regim ecologic. România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, respectiv 12,5 milioane de hectare răspândite în 3,42 milioane de ferme. Ponderea fermelor mici din România, cu un teren mai mic de 5 hectare, este cea mai mare din UE, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile. Scara mică, combinată cu lipsa unei tehnologii avansate, face ca sectorul agricol român să funcționeze la un nivel subperformant. Obiectivele principale ale Holde sunt de a crea valoare în agribusiness printr-o agricultură durabilă și performantă și de a dezvolta comunitățile rurale din România prin utilizarea tehnologiei și apelarea la profesioniști cu experiență în domeniul agricol. 

„Misiunea noastră este să creăm o fermă de ultimă generație finanțată local, care să funcționeze la o scară ce garantează o exploatare optimă a terenurilor și a bunurilor, asigurând în același timp reduceri semnificative de costuri și acces la ultimele inovații. Considerăm că sectorul agricol românesc are un potențial imens. Suntem încrezători că prin tehnologie, organizare adecvată și oameni motivați, putem adăuga cu adevărat valoare, transformând peisajul rural local și generând, totodată, profituri atractive pentru investitori”, a declarat Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest SA.

Conducerea caută în mod activ oportunități în sudul și sud-estul României, pentru a extinde suprafața agricolă operată. Regiunea respectivă a României a fost aleasă datorită calității ridicate a solului, a suprafeței mari de teren arabil, precum și a proximității față de București, și de porturile Dunării și ale Mării Negre.

Până la sfârșitul anului 2020, Holde Agri Invest își propune să-și tripleze suprafața din portofoliu, ajungând la cel puțin 8.000 de hectare în teren agricol. Compania se așteaptă ca extinderea să coste 10 milioane de euro, capital care a fost deja parțial atras în prima etapă de finanțare. Compania se pregătește în prezent pentru a doua rundă de finanțare, care va fi urmată de listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO a Bursei de Valori București. 

„Scopul nostru este să transferăm principiile de business pe care le testăm și rafinăm de atâția ani, în agricultură. Astfel, am reunit în cadrul Holde o echipă de profesioniști cu experiență ce au trasat o strategie inovatoare care propune investitorilor locali o oportunitate unică de a-și diversifica portofoliul. Sprijinul pe care Holde l-a primit de la investitorii și oamenii de afaceri români renumiți demonstrează că agricultura poate fi o destinație profitabilă, iar modelul de afaceri pe care l-am creat are toate ingredientele potrivite pentru succes”, a spus Eugen Voicu, Membru al Consiliului de Administrație Holde Agri Invest SA și Acționar Fondator Certinvest. 

Obiectivul Holde este de a deveni în următorii 10 ani unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agricolă locală, cu minimum 20.000 hectare operate. Pentru a-și atinge obiectivul, Holde își propune să investească peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea unei afaceri agricole moderne, în care eficiența și excelența operațională sunt principalul motor din spatele rezultatelor. Pentru a realiza acest lucru, compania își propune să utilizeze activ piața locală de capital, apelând la mecanisme de finanțare atât de tip equity cât și debt.

Ultimele articole